Inspirerende buitenrit

By 29 maart 2012Blogs

Plotseling was het moment daar. De eerste buitenrit van het paardrijdseizoen 2012. Natuurlijk kwam het niet helemaal onverwacht. Het is al een paar weken mooi weer en onze groep rijdt graag in de buitenlucht.

Toch is het altijd weer spannend om na een lange winter in de veilige binnenbak de wijde wereld in te gaan. Er is minder controle over de paarden omdat je te maken hebt met externe factoren als fladderende eenden, blaffende honden, toeterende auto’s en wapperend plastic.

Hobby

Paardrijden is een van mijn hobby’s. Een paar jaar geleden was ik het spinnen, zumba-en en steppen in trendy sportscholen helemaal zat. Een kennis op de thee vertelde mij over haar nieuwe liefhebberij: paardrijden. En hoeveel plezier het haar gaf om samen met een dier in beweging te zijn. Omdat ik als kind ook wel eens had gereden, sprak dit beeld mij direct aan. Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en naar de manege te gaan.

Stevig galopje

Vanaf het allereerste begin reed ik op Germa, een koudbloedige Fries met een rustig karakter. Een beetje eigenzinnig is ze wel. Ze doet het graag kalm aan en wordt alleen geestdriftig als de instructeur haar daartoe aanspoort. Maar ik voelde me vertrouwd op dit paard, ook tijdens mijn eerste buitenritten. Helaas raakte ze afgelopen winter geblesseerd. Ik stapte over op Nanda, een pittige, voorwaartse Haflinger, die wel van een stevig galopje houdt.

Samenspel

En dus was ik lichtelijk gespannen tijdens die eerste buitenrit van dit seizoen, op een voor mij betrekkelijk nieuw paard. Maar leuk was het wel. Ik genoot met volle teugen van het weidse uitzicht, de geur van hyacinten en verse mest, een verdwaalde narcis in het bos en de bloeiende bollenvelden. Ik genoot van het samenspel tussen Haflinger en ruiter, een twee-eenheid waar ik tijdens zo’n rit helemaal in kan opgaan. En ik genoot ervan dat ik niet hoefde te denken aan afspraken, deadlines, to do-lijstjes en huishoudelijke klussen.

Creatieve gedachten

Maar bovenal geeft zo’n buitenrit mij inspiratie. Door niet aan de dingen van alledag te denken, komt er rust in je hoofd. Daardoor kun je andere antennes inschakelen, die je op andere gedachten brengen. Creatieve gedachten. Zoals het idee voor deze blog. Een andere invalshoek voor een artikel. Een interessant onderwerp voor een verhaal. Maar ook een lekker gerecht voor de Paasbrunch.

Frisse blik na lange winterslaap

Of je nu paard rijdt, wandelt, op de mountainbike stapt of een rondje gaat hard lopen: probeer het! Probeer de dagelijkse beslommeringen van je af te schudden en kijk met een frisse blik om je heen. Mogelijk kom je op gedachten en ideeën, die je anders tegen je werk of het gewone leven doen aankijken. Vaak hoef je het niet eens zo ver te zoeken, maar je moet het wel zien. Het voorjaar is daar een goede tijd voor. Na een lange winterslaap staat de geest weer open voor nieuwe indrukken en nieuwe ideeën. Maak daar gebruik van!