Het vrouwelijke ondernemerschap is hot. Vorig jaar waren er voor het eerst in de geschiedenis meer vrouwelijke dan mannelijke starters. En de vrouwen doen het goed in het ondernemerschap. Ze bereiden zich beter voor en gaan minder snel failliet dan hun mannelijke collega’s.

In een vraaggesprek met NuZakelijk zei SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan in november 2011 dat vrouwen voorzichtiger zijn. Dat heeft volgens hem voor- en nadelen. Vrouwen maken minder winst dan mannen, maar zijn wel stabieler. Hij zei echter ook dat vrouwen moeten accepteren dat ze niet alles van tevoren kunnen uitdenken.

Sinds 1 januari ben ik zelfstandig ondernemer. Een bewuste keuze, waar ik van tevoren goed over heb nagedacht. Ik had een leuke baan bij een fijne werkgever met aardige collega’s. Ik had zekerheid, een goed inkomen en vaste werkdagen. Maar toch miste ik iets. Ik was onrustig, soms ontevreden, wilde meer. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging, wilde zelf het initiatief nemen, mijn eigen boontjes doppen.

Het zelfstandig ondernemerschap is mij niet vreemd. Ik heb samen met mijn man een melkveehouderijbedrijf. Dat wil zeggen: hij is de boer en ik verricht zo nu en dan wat hand- en spandiensten. Dat vind ik het leukst als ik daarin mij eigen gang kan gaan en de werkzaamheden op mijn manier mag uitvoeren. Dat kan vooral als hij er niet is.

In de praktijk is een boer natuurlijk vaker wel dan niet op zijn erf te vinden. Dus vind ik mijn uitdaging in de gesprekken aan de keukentafel. Veel van wat er op het bedrijf gebeurt, wordt samen met mij besproken. Mijn man vindt het prettig mijn mening daarover te horen. Al wil dat niet zeggen dat hij daar altijd wat mee doet!

De zelfstandigheid die het boerenbedrijf mij biedt, wilde ik ook terugvinden in mijn eigen werk. Het zelfstandig ondernemerschap lonkte. Ik was ondertussen een jaar lid van Vrouw in Bedrijf Alkmaar, een zakelijk netwerk voor vrouwelijke ondernemers. Ik had daar de nodige inspiratie opgedaan, voldoende vrouwen gesproken die voor zichzelf waren begonnen en daar nog geen minuut spijt van hadden. Hun verhalen sterkten mij in mijn beslissing. Ik wilde ook een vrouwelijke ondernemer zijn.

Mijn eigen mediabureau is nu een feit. Daar ben ik trots op. Of zoals Petra Barendse van Bezoek Agriport onlangs in een interview tegen mij zei: ik vind het stoer een eigen onderneming te hebben. Misschien is dat nog wel een betere omschrijving van wat ik voel. Ik geef toe: ik ben nog maar zes weken bezig. Ik heb pas echt recht van spreken als we een half jaar verder zijn. Maar het begin is er. En het voelt goed.

Natuurlijk vind ik het, net als Rinnooy Kan al opmerkte, heel spannend dat ik niet alles van tevoren kan uitdenken. Dat ik niet zeker weet of ik in deze tijd voldoende inkomen uit mijn mediabureau kan halen, hoewel ik al een paar goede opdrachtgevers heb. Maar ik ben enthousiast, gemotiveerd en gepassioneerd met mijn vak bezig en vol goede moed over wat nog gaat komen. Ik beleef nu al ontzettend veel plezier aan het vrouwelijk ondernemerschap.